Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Helderziend?

Het is toch raar gesteld in elektronicaland. Drie jaar geleden kochten wij een fraaie, platte tv waar we al heel snel verliefd op waren. Wat een beeld en wat een mogelijkheden - wat hebben we er een plezier van gehad in de tijd dat we toch de deur niet uit mochten. Echt een tv waar van we dachten er jaren plezier van te hebben. Nee dus, na drie jaar ging hij kuren vertonen.

Zomaar spontaan uitvallen en niet weer aan willen gaan. Pas na het loskoppelen van de netspanning deed hij het weer even, om vervolgens na een half uur weer hetzelfde gedrag te vertonen.
Met deze klacht terug naar de leverancier. Die repareert natuurlijk niet meer zelf, maar laat dat over aan een door de fabrikant aangesteld bedrijf. Deze firma wist al, nog voordat ze de tv in huis hadden, dat deze of door onderdelengebrek of uit economisch oogpunt gezien, niet meer te repareren zou zijn. Een bijzondere diagnose waarvoor je of helderziend moet zijn of het gaat om een bekende klacht.
Gelukkig bood de fabrikant nog wel een vergoeding voor de defecte tv, omdat deze al na drie jaar de geest had gegeven. Daarmee was de pijn wel iets verzacht, maar raar blijft het wel. Is het normaal dat tegenwoordig ook een tv al een weggooiproduct is geworden? Ik hoop nu dat de defecte tv die door de reparatiefirma is opgehaald, wel op een verantwoorde wijze afgevoerd wordt, want toen de koerier hier voor de deur stond, zag ik dat zijn bus al behoorlijk vol stond met defecte, moderne tv’s. En hij was nog maar halverwege zijn dagelijkse rondtoer. Het blijkt dus dat alleen al op deze manier heel veel elektronica afgedankt wordt waarin misschien maar een klein onderdeel defect is.
Ben ik helderziend als ik zeg dat we op deze manier wel heel erg snel door alle grondstoffen voor onze elektronica heen gaan? Ik denk het niet.