Economie / Financieel

Omzet industrie in tweede kwartaal bijna 20 procent hoger

In het tweede kwartaal van 2021 was de omzet van de industrie 19,8 procent hoger dan een jaar eerder. Na negen kwartalen van afnames ten opzichte van een jaar eerder, nam de omzet in het tweede kwartaal van 2021 weer toe. In het tweede kwartaal van 2020 lag het omzetniveau, na het uitbreken van de coronacrisis in maart, lager dan in de afgelopen 11 jaar. Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het derde kwartaal van 2021 een hogere omzet dan in het tweede kwartaal van 2021, en zijn ze positiever gestemd over de personeelssterkte dan in de voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.

Omzet Industrie.

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het tweede kwartaal van 2021 respectievelijk 20,3 en 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen 12,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het totale omzetniveau lag in het tweede kwartaal van 2021 0,5 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.

Omzettoename voor alle hoofdbranches, grote plus voor aardolie-industrie
Alle hoofdbranches in de industrie hebben een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. De grootste positieve omzetontwikkeling in het tweede kwartaal van 2021 was te zien bij de raffinaderijen en chemie (+51,9 procent). In deze hoofdbranche hebben voornamelijk de aardolie- en de chemische industrie meer omzet gegenereerd dan een jaar eerder, de producenten in deze branches zetten respectievelijk 122,8 en 39,1 procent meer om. De afzetprijzen stegen voor de aardolie-industrie en de chemische industrie met respectievelijk 72,6 en 33,4 procent. In de aardolie-industrie was de omzettoename in het buitenland het grootst (+134,4 procent), terwijl de chemische industrie vooral in het binnenland de grootste omzettoename had (+54,8 procent).

De omzettoename was in vergelijking tot de andere hoofdbranches ook groot voor de textiel-, kleding- en lederindustrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie. In de transportmiddelenindustrie liet de groep producenten van auto’s, aanhangwagens en opleggers vooral een grote toename zien in april 2021. In deze maand nam de omzet 137,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat had voornamelijk te maken met enkele grote autofabrieken die door COVID-19 gesloten waren in april 2020 en weer opengingen in mei 2020.

Van alle deelbranches vonden de kleinste omzettoenames plaats in de voedings- en genotmiddelenindustrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie.


Meer nieuws over Economie / Financieel