Economie / Financieel

Productie industrie groeit met bijna 10 procent in oktober

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 9,9 procent hoger dan in oktober 2020, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 11,6 procent.

In ruim 80 procent van de branches groei
Ruim 80 procent van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in oktober meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 57 procent de hoogste groei. In de transportmiddelenindustrie kromp de productie daarentegen opnieuw.

Vertrouwen ondernemers industrie naar nieuwe recordhoogte
In november 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd en bereikte het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) was in november opnieuw minder positief dan een maand eerder. Ondernemers waren minder optimistisch over de huidige, maar iets positiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in oktober met 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van oktober 2019 lag de productie 5,5 procent lager.


Meer nieuws over Economie / Financieel