Algemeen

Solar boat Twente met ‘echo’ naar Portugal

Deze week zal het Studententeam Solar Boat Twente met zijn pas onthulde zonneboot ‘Echo’ afreizen naar het Water World Forum in Alqueva, Monsaraz, Portugal. Hier zal van 3 tot 6 juni het grootste stuwmeer van West Europa worden omgetoverd tot het strijdtoneel van de eerste zonnebootrace van het seizoen.

Nadat de Nederlandse zonneboot competitie eerder was opgeschort kan het team nu eindelijk de eerste races varen. “Met deze race krijgen we de kans om ons alvast een keer te meten met de competitie voor de officieuze wereldkampioenschappen een maand later in Monaco”, aldus teammanager Tjeerdtje van Gastel, “Daarnaast sluit het evenement goed aan bij onze missie en is het een prachtig podium voor het delen van ons verhaal over verduurzaming en innovatie in de maritieme- en transportsector.”

Water world forum
Het Water World Forum, waar deze race onderdeel van uitmaakt, heeft als doel bewustzijn te creëren dat schoon (drink)water niet vanzelfsprekend is. Problemen als droogte, toegang tot watervoorzieningen en plasticvervuiling staan hier centraal. Solar Boat Twente wil deze boodschap graag onderstrepen en een bron van inspiratie zijn door deel te nemen aan de races.

Het afreizen naar Portugal vereist een strakke organisatie. Na een laatste succesvolle test op het Twentekanaal afgelopen maandag is de Twentse zonneboot goed ingepakt en samen met de boten van twee andere Nederlandse teams ingeladen voor transport naar Portugal. Maar belangrijker nog is het strikte Corona protocol. Momenteel is het aantal besmettingen in Portugal goed onder controle, maar de veiligheid van de teamleden staat ver boven het belang van de race. “We houden de situatie in Portugal nauwlettend in de gaten. Daarnaast nemen wij en de organisatie allerlei maatregelen om een corona-uitbraak te voorkomen”, zegt van Gastel. Alleen deelnemers zijn fysiek welkom in Monsaraz. Het publiek volgt de conferentie online.

Toekomstige races
Na deze wedstrijd zal het team zich voorbereiden op de Monaco Energy Boat Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Ook het Nederlandse competitieseizoen staat, weliswaar later en onder voorbehoud, op de kalender. Het betreft twee World Cup Series: 1-4 september te Purmerend en 22-25 september te Groningen. Of deze races doorgaan, blijft in deze moeilijke en onvoorspelbare tijd nog onzeker.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Algemeen