Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Studenten presenteren shredder die batterijbranden voorkomt

Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een nieuwe installatie ontwikkeld voor het recyclen van e-waste, beter bekend als elektronisch afval. De CORE Titan, die volledig onder water functioneert, voorkomt batterijbranden waarbij giftige gassen kunnen vrijkomen. Het studententeam gaat nu praktijkonderzoek doen samen met de industrie om te kijken naar de praktische haalbaarheid van het concept.

Team CORE met de shredder. Foto: Esmee Messemaker.

Batterijbranden zijn een serieus probleem. Zo bleken batterijen de boosdoeners van 49 van de 53 branden die de laatste jaren bij Europese afvalverwerkers ontstonden. Dit komt omdat batterijen instabiel kunnen worden, met als mogelijk gevolg spontane ontbranding. In een Li-ion batterij (een oplaadbare batterij die vaak in consumentenelektronica en elektrische auto’s wordt gebruikt) zit daarnaast zuurstof opgesloten waardoor een brand bijna niet te blussen is. Dit fenomeen staat ook wel bekend als thermal runaway.

Niet alleen in de recyclingbranche spelen batterijbranden een grote rol. In de metaalindustrie is het de nummer één oorzaak voor branden. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet de oorzaak worden gezocht in het lage percentage van ingezamelde batterijen. Slechts 24 procent van de li-ion batterijen in Nederland wordt ingeleverd. De rest eindigt tussen het plastic- en restafval of oud papier.

Het geheim van de smid
Daarom presenteert team CORE nu de shredder-installatie CORE Titan. De installatie bestaat uit een shredderblok dat volledig onder water kan worden gezet. In dit water zit een speciale zoutoplossing om de lading die vrij komt te neutraliseren. Doordat de opstelling onder water staat, blijft de temperatuur laag. Hiermee voorkomt het team thermal runaway.

Voor de vertaling naar de praktijk werkt Team CORE samen met industriële partijen, waaronder MIREC BV, en met toonaangevende elektronisch afval verwerkingsinstallaties in Nederland. De volgende stap is het verder uitwerken van de shredder en het bouwen van een prototype recyclinglijn waarin batterijen en batterij-verdachte producten volledig worden gerecycled.

Een circulaire toekomst
Team CORE is al langer bezig met de veilige verwerking van e-waste. Op dit moment is het team ook aan de slag met de ontwikkeling van een fabriek in Moerdijk, gebaseerd op de technologie die CORE in november 2020 onthulde.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie