Solar Team Leuven schittert met goud in meest extreme race voor zonnewagens

De ingenieursstudenten van het Belgische Solar Team hebben in Chili een stukje geschiedenis geschreven. Zij hebben goud veroverd op de Carrera Solar Atacama, ook wel gekend als de meest extreme zonnewagenrace. Het is de eerste zege voor de Belgische zonnewagen.

Een race van bijna 2600 kilometer, door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, en met pieken van meer dan 3400 meter. De Carrera Solar Atacama in Chili heeft zijn reputatie als meest extreme race voor zonnewagens niet gestolen. De studenten van het Belgische Solar Team kwamen er voor het eerst aan de start en met groot succes. Met hun wagen Punch Two overdonderden ze de tegenstand en pakten ze hun eerste gouden medaille.

Nochtans was de race met een uitschuiver begonnen voor de studenten, letterlijk dan. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarn aan de race beginnen.

Het bleek uiteindelijk maar een kleine uitschuiver in een verder vlekkeloze wedstrijd. Al tijdens de eerste racedag stoomde het studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. In het vervolg van de wedstrijd, met passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn, stonden de studenten de koppositie niet meer af . Na 5 dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.

“Het was een enorme overlevingstocht maar we zijn er geraakt”, vertelt piloot Jasper Schrijvers. “Met de uitzondering van een paar kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd.” Ook teamleader Adrian Baiets glimde na afloop van trots: “Als Belgisch Solar Team hebben we voor de allereerste keer goud kunnen pakken. Het team heeft enorm hard gewerkt de laatste 6 maanden om hier te kunnen staan, het was fantastisch om zo’n team naar de overwinning te leiden.”

Met deze eerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich voor op de volgende uitdaging. Het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat in oktober 2019 plaatsvindt in Australië.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema