Stem van Rembrandt gereconstrueerd met technologie en data

Vandaag is in het Rijksmuseum de stem van Rembrandt onthuld. Met behulp van stemtechnologie en data heeft ING samen met verschillende experts een reconstructie gemaakt van de schildertechniek, het karakter, de taal en het stemgeluid van Rembrandt. Het resultaat: ‘De Rembrandt Tutorials' gegeven door de ‘stem' van de grootmeester ‘zelf'. In zijn eigen woorden, taal en uitspraak en met zijn eigen stemgeluid. Hierdoor kan Rembrandt ‘zelf', 350 jaar na zijn overlijden, heel Nederland schilderles geven.

Tjitske Benedictus, Hoofd Sponsoring ING Nederland: “2019 is het Jaar van Rembrandt en vieren we als hoofdsponsor van het Rijksmuseum de onsterfelijkheid van één van de grootste schildermeesters uit de Nederlandse geschiedenis. Wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van het leven van Rembrandt in het teken stond van het overbrengen van zijn schildertechnieken aan zijn leerlingen. Met de reconstructie van zijn stem kunnen we de grootmeester na 350 jaar weer les laten geven. Zo maken we op een innovatieve manier Rembrandt toegankelijk voor heel Nederland.”

Omgekeerde stemtechnologie
ING heeft de afgelopen 6 maanden samen met reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam en experts gewerkt aan de reconstructie van de stem van Rembrandt en de Rembrandt Tutorials.

De schildertechniek en het karakter van Rembrandt zijn geanalyseerd door experts van het Rijksmuseum. Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft vervolgens de tutorials vertaald naar het Nieuwnederlands, de taal die in de tijd van Rembrandt gesproken werd. Omdat de manier van schrijven verschilt van de uitspraak, heeft de Universiteit van Leiden geholpen bij de uitspraak van de 17de-eeuwse taal. Op basis van alle hiervoor genoemde data is in samenwerking met de Technische Universiteit Carnegie Mellon de stem van Rembrandt gereconstrueerd.

Rita Singh, Speech scientist van Carnegie Mellon University: “Met behulp van moderne technologie en het gebruik van data is veel mogelijk. We zien het gebruik van biometrie, identificatiemethoden op basis van unieke lichaamskenmerken, toenemen. Het is al mogelijk om gezichten te schetsen die overeenkomen met het stemgeluid. Deze technologie hebben we omgedraaid voor de reconstructie van het stemgeluid van Rembrandt. Voor zover ik weet, is het voor het eerst dat een stem is gereconstrueerd op basis van gegevens uit zelfportretten en data. Zonder de technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zou dat niet mogelijk zijn geweest.”