Algemeen

Robots te zien als gastheer in zomerse voorstelling

Nooit meer werken. Dat klinkt toch als een utopie? Of zou het echt kunnen? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in de voorstelling Nooit meer werken uitgevoerd door het Nieuw Utrechts Toneel (NUT). De crew van deze voorstelling bestaat uit meer robots dan menselijke acteurs. En één van deze robot-hoofdrollen is weggelegd voor de Baxter van de opleiding Mechatronica van Fontys.

Tessa Scholten is productie- en dramaturgie stagiair bij het toneelstuk ‘Nooit meer werken’. Zij legt kort uit waar de voorstelling over gaat. “Acteurs Greg en Floor hebben grote behoefte aan even helemaal niets doen. Ze vinden het wel belangrijk dat het leven door gaat en zetten daarom robots in die het werk voor hun gaat doen. Zij merken dat niet alleen zij behoefte hebben aan niets te doen, ze zien dat ook steeds meer in de maatschappij. Deze voorstelling laat zien wat technologie voor betekenis kan hebben in de toekomst.” En met de voorstelling wil het NUT naast een avond vermaak nog iets anders bereiken: “stof tot nadenken en mogelijk het publiek activeren.”

Technologie
En stof tot nadenken is er zeker. “De voorstelling gaat over hoe technologie voor ons zou kunnen werken. Want technologie is op zichzelf staand niet goed of slecht”, zegt Scholten. “Als je technologie laat ontstaan uit het kapitalisme, dan gaat de technologie het kapitalisme ook dienen. Dan wordt het gebruikt om dingen efficiënter te laten verlopen, niet per se om het zelf rustiger te krijgen. Terwijl wanneer je technologie inzet vanuit een ander wereldbeeld, bijvoorbeeld om meer rust te creëren, dan kan het een mooiere wereld scheppen.” De acteurs Greg en Floor staan hier ook verschillend in, wat technologie voor ons als mens kan betekenen. “Hoe bereik je nou een wereld waarin we niet bezwijken onder werkdruk? En door deze toekomstbeelden te schetsen, willen we het publiek aan het denken zetten. Hoe denk jij over technologie? En herken je jezelf in één van die twee kanten?”

Het publiek wordt niet alleen aan het denken gezet, maar ook aan het werk. Natuurlijk door middel van technologie! “Het publiek kan tijdens de voorstelling mee ‘praten’ door middel van tablets. Er zijn een aantal momenten waarop het publiek hun mening kan geven, en de antwoorden van het publiek zijn bepalend voor het verloop van de voorstelling.”

Gastheer Baxter
Naast robot Baxter spelen er nog meer robots mee in het stuk. Scholten: “Zo is er een afgedankte serveerrobot uit China, Lucy. En twee humanoids, zorgrobots Zora en verschillende schermen. Ze hebben allemaal een eigen rol en functie. Die Zora’s robots lijken veel op mensen, die nemen dan ook de rol van Greg en Floor over. En Baxter is, samen met Lucy, de host van de avond.”

Een verrassend concept dus, een voorstelling met robots. Maar is dat nou ingewikkeld? “De insteek van de voorstelling is om te laten zien dat robots werk van ons kunnen overnemen. Toch is het veel moeilijker om een robot iets te laten doen dan een acteur”, zegt Scholten. “Dus het is zeker een grote uitdaging en extra complex. De technicus moet vooraf alles programmeren, zoals de bewegingen en de stemopnames. En die moeten goed getimed zijn met het live spel van de acteurs.”
Nooit meer werken wordt in augustus en september gespeeld in Utrecht, bij de trap achter het Berlijnplein. “Een unieke locatie, die zelf nog in aanbouw is”, lacht Scholten. “Het is een mooie locatie, en heel bijzonder. Het NUT opent deze nieuwe plek met deze voorstelling. De locatie wordt helemaal gebouwd in stijl van de voorstelling, dus verwacht strandstoelen en zand!” Vervolgens gaat de voorstelling in het najaar op tournee langs verschillende steden in Nederland.


Meer nieuws over Algemeen