Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Royale ASML-donaties voor 65-jarige TU/e

Eindhoven University of Technology viert dit jaar het 65-jarig bestaan. ASML, een van de belangrijkste partners van de universiteit, geeft de TU/e daarom vier hightech verjaardagscadeaus. Die zullen vooral gebruikt worden door onderzoekers van het gloednieuwe Eindhoven Hendrik Casimir Institute van de universiteit. Frank Schuurmans, vice-president Research bij ASML, overhandigde vandaag symbolisch de cadeaus, met een speciale micro-elektronica-wafer.

Frank Schuurmans, vice-president Research van ASML (r), geeft als symbolisch cadeau een wafer aan hoogleraar Martijn Heck, wetenschappelijk directeur van het kersverse Eindhoven Hendrik Casimir Institute, en aan TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits (l). Foto: Bart van Overbeeke.

De totale waarde van de donaties is circa 3,5 miljoen euro. Een van de cadeaus is een CD-SEM (critical dimension scanning electron microscope). Dit apparaat dient om op nanoschaal afmetingen te controleren van lithografisch gemaakte fotonica-elementen. Daarnaast krijgt de universiteit een ‘direct laser write lithography’ systeem. Dit systeem maakt micropatronen met een ultraprecieze laserstraal.

De twee apparaten zullen komen te staan in het NanoLab van de universiteit, en zullen een belangrijke rol krijgen in het onderzoek naar microchip-technologieën van de toekomst. Verder financiert ASML de inrichting van nieuwe studentenlabs, en neemt het onderhoud van de ASML-scanner van de TU/e voor rekening.

Bijzonder goede relatie
“We zijn ASML buitengewoon dankbaar voor deze prachtige cadeaus”, reageert TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits op de schenkingen. “Dit komt niet alleen enorm goed van pas in ons nieuwe Eindhoven Hendrik Casimir Institute, maar het gaat ons ook helpen om nog beter de ingenieurs op te leiden waar de werkgevers in deze regio zo’n behoefte aan hebben. Deze donaties onderstrepen de bijzonder goede relatie van de TU/e met ASML, en met het bedrijfsleven in de Brainportregio.”

“We hopen dat deze apparaten de onderzoekers en studenten van de TU/e in staat zullen stellen de grenzen van de kennis te verleggen en wetenschappelijke doorbraken te realiseren, en zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst. Want dat is de kracht van technologie. En we hopen dat het de TU/e-studenten nog meer hightech-kennis oplevert,” zegt Frank Schuurmans, Vice-President research bij ASML.

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf opende vandaag op de TU/e officieel het Eindhoven Hendrik Casimir Institute (EHCI), samen met Gerda Casimir, dochter van Hendrik Casimir. Ook gaf Dijkgraaf een keynote speech, evenals VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie