Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Ruikende computerchip wint AtlasInvest Entrepreneurship Grant

De student-entrepreneurs van LumiNose hebben de AtlasInvest Entrepreneurship Grant gewonnen met hun ‘Insect Odour Receptors’: technologie die het gevoelige reukvermogen van insecten nabootst.

LumiNose won de Start-Up Award, ter waarde van € 35.000,-, voor de meest commercieel veelbelovende oplossing binnen de agrifood sector. Het jurybesluit was unaniem. LumiNose wint de prijs voor hun ‘Insect Odour Receptors’, zogeheten ‘biomimicry’-technologie die het zeer gevoelige reukvermogen van insecten nabootst. LumiNose wil de receptoren inzetten om veehouders de gezondheid van hun dieren te laten monitoren. ‘LumiNose had het beste verhaal, het meest meeslepende idee, dat het best beschermd was en daardoor schaalbaar – een unieke techniek,’ stelde de jury.

Ter illustratie van die gevoeligheid verwees development manager Saptarshi Mukhopadhyay tijdens zijn pitch naar het WUR-onderzoek waarin bijen getraind werden om corona te ruiken. Door de geurreceptorchips te combineren met machine learning ontwierp LumiNose een apparaat dat veehouders in staat kan stellen ziektes bij dieren vroeger te diagnosticeren. ‘We zijn erg dankbaar voor de prijs,’ vertelde het team. ‘Nu kunnen we het labwerk opstarten en de ware waarde van onze chip aantonen.’

Ruikende computerchips wint AtlasInvest Entrepreneurship Grant

AtlasInvest Entrepreneurship Grant
De AtlasInvest Entrepreneurship Grant is een samenwerking tussen het bedrijf AtlasInvest, het Universiteitsfonds Wageningen en StartHub Wageningen. Jaarlijks verdeelt de AtlasInvest Entrepreneurship Grant twee prijzen onder student-ondernemers met impactvolle ideeën. Ondernemende studenten pitchen hun ideeën aan een jury van experts om startkapitaal te winnen voor hun ondernemingen. De onthulling van de winnaars vond plaats tijdens de eerste dag van F&A Next, een internationaal event voor grote bedrijven, start-ups en ondernemers.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie