Column & Opinie

Elektronica en voedsel zijn onlosmakelijk verbonden

Voedsel is het meest wezenlijk voor ons als mens op aarde. Tegelijkertijd vinden we elektronica overal om ons heen. Tot in de kleinste zaken waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Neem een autosleutel, allang geen stukje metaal meer die toegang geeft tot uw auto. Maar een wonder van vernuft waaraan allerlei data is gekoppeld. Zo is het ook in de landbouw. Het is allang niet meer de boer met houten klompen die op zijn trekker over het land rijdt, zijn land bewerkt en oogst wat hij gezaaid heeft.

Landbouw is verworden tot precisielandbouw en is een slimme en effectieve manier van voedselwinning van het land. Sensoren die met behulp van drones over het land scheren en zo de grond tot op microniveau in kaart brengen. Hierdoor krijgt de boer, of anders gezegd de agrarische ondernemer, met big data inzicht hoe hij het land optimaal benut voor een maximale voedselwinning. De elektronica speelt hierin een grote rol.

Sensoren, big data, Internet of Things zijn van alledag op een moderne boerderij. De trekker rijdt autonoom met behulp van GPS-navigatie over het land en het landbouwwerktuig doet exact wat hij moet doen op exact die plek wat big data hem influistert. De agrarische ondernemer zit vanachter zijn bureau in de ‘control room’ en begeleid het proces. De trekkers hebben nu nog een cabine, maar voor hoe lang nog?

In Steenwijk staat het bedrijf Agrifac. Ze ontwikkelen en assembleren onder andere veldspuiten voor gewasbescherming. Een sterk groeiende wereldspeler op het meest hoogwaardige innovatieniveau met spuitbomentechnologie die bomvol elektronica zit. Directeur Peter Millenaar is de drijvende kracht achter dit bedrijf en is een visionair ‘wij dragen bij aan een betere voedselproductie om de wereld te voeden’. Om dit te bereiken wordt state-of-the-art technologie gecombineerd met plantenkennis.

Millenaar introduceert met Agrifac het zogenaamde NEED Farming label. Dit is een landbouwmanagementmethode gebaseerd op observatie, meting en reagerend op inter- en intraveld variatie in gewassen per plant. Om de volgende stap in de landbouw te maken, is er volgens Millenaar behoefte aan zorg op plantniveau. Terug naar de basis van het boer-zijn maar met de nieuwste technologieën, waarbij elke individuele plant wordt verzorgd. Zorgen voor de specifieke behoeften van elke plant, in plaats van de gemiddelde behoefte van een geheel veld. Dit kan alleen maar door hoogwaardige technologie slim te integreren.

De industriële elektronica heeft dus ook een relatie met de krop andijvie die u in de supermarkt koopt. Voedsel is het meest wezenlijke van ons bestaan, we kunnen niet zonder en voedsel kan niet meer zonder elektronica, ze zijn onlosmakelijk verbonden.

Jasper Klarenbeek – FHI branchemanager