Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Quantum is de oplossing

Op 5 december 2020 schreef Björn Meijer een boeiend artikel voor de website Hardware.info. Ik werd er op gewezen door een collega en meteen in de tweede alinea werd ik al bij mijn strot gegrepen: ‘Al deze problemen hebben één ding gemeen: voor het oplossen is het simuleren van de natuur nodig. Quantumcomputers moeten hierbij een goede uitkomst bieden. De natuur zelf bestaat immers niet uit binaire code, maar uit quantuminformatie.'

Om de wereld te redden, moeten we de natuur simuleren met quantum.

Misschien is dit een droom die we nodig hebben om alle uitdagingen in onze omgeving aan te kunnen gaan. Misschien is het gewoon een gezonde ambitie om meer te kunnen dan dat we nu kunnen. Het is in ieder geval baanbrekend onderzoek, waar de wetenschap, bedrijven en de regering in het huidige coalitieakkoord in willen investeren.

Technisch gezien is het natuurlijk gewoon heel erg boeiend. Er wordt gewerkt met qubits, die tot vlak boven het absolute nulpunt gekoeld moeten worden, om tot een ongelooflijke rekenkracht te komen. De interface werkt op kamertemperatuur en opeens hebben we complexe verbindingen, hoogfrequent en hippe chiptechnologie nodig.

Ik moest even aan Sinterklaas maar vooral aan Professor Barabas denken, voordat ik deze tekst ging schrijven. Deze hemelbestormer hielp Suske en Wiske wereldproblemen op te lossen. In de moderne tijd is Barabas een consortium van Universiteiten, Kennisinstituten, startups en allerlei mega-experts in technologisch ondersteunende bedrijven.

In april 2020 was het RF Technology event bij QuTech / TU Delft gepland en daar kwam iets tussen. Na diverse verschuivingen (omdat we nog niet zo goed met de natuur om konden gaan) is het nu uiteindelijk 29 maart 2022 geworden. Ik kan dan misschien alleen voor mezelf spreken, maar ik heb alle mogelijke afspraken verzet om hier bij te zijn.

Ook al zou niemand geloven dat quantum de oplossing is, dan kan ik in ieder geval garanderen dat er een grote hoeveelheid energie en deskundigheid verzameld is. Dat is een oplossing. Wat het ook oplevert: we stappen in een tijdmachine naar 2020 en de toekomst.